Beeld: Paul Raps

NatuurNetwerk voor Noord-Holland

Het Natuurnetwerk NNN is de voortzetting van de Ecologische Hoofdstructuur. Deze werd in 1990 door het Rijk op kaart getekend. Het doel was en is om natuurgebieden te verbinden. Planten en dieren krijgen daarmee meer kans zich te verspreiden en voort te planten. Dit helpt om de diversiteit aan soorten (zie onderstaande knop) in stand te houden.

De provincie staat nu voor de taak om het NNN in 2027 af te ronden. Het netwerk beslaat 56.500 hectare. Dat is zo’n 15% van het oppervlak van de provincie. Daarvan is ruim 90% inmiddels ingericht. Provincie en vele maatschappelijke en private partners werken nu aan de resterende 4.700 hectare. Dat doen zij op drie manieren.

Veldleeuwerik

Vergroten, versterken, verbinden 

Provincie en partners:

  • Vergroten de hoeveelheid natuur in het Natuurnetwerk met 4.700 hectare door de al in 1990 aangewezen gronden voor 2027 om te vormen naar natuur.
  • Versterken de kwaliteit van de bestaande natuurgebieden, met name de bijzondere Natura 2000-gebieden, door de natuur te herstellen en de neerslag van verstikkende stikstof te verminderen.
  • Verbinden de natuurgebieden via natuurbruggen, natuurstroken, bermen en watergangen.
Kievit

NNN in polder Opperwoud

 

Inrichting weidevogelgebied in de polder Opperwoud

  • Het verder terugdringen van flora en fauna welke niet thuishoren in een veenweidegebied zoals bomen, bramen, brandnetels, ridderzuring, distels, pitrus  e.d…
  • Samenwerken  met gelijkgestemde natuurbeheerders in de aanpalende gebieden, met als doel een groter en robuuster weidevogelbestand en veenweidegebied te realiseren.
  • Het faciliteren van evenementen waarmee de werkgebied van de stichting onder de aandacht wordt gebracht van scholieren, inwoners uit de regio en andere deelnemers aan deze evenementen.

Eerste prioriteit voor het beheer van de 25 hectare in de polder Opperwoud is bescherming van de weidevogels zoals de grutto en de kievit. Hierbij wordt samengewerkt met Staatsbosbeheer en provincie Noord-Holland

Doel is het verbeteren  van de natuurwaarden door laat maaien, hoger grondwaterpeil t.b.v. plasdras in het voorjaar, het stopzetten van bemesting en de ontwikkeling van de weidegraslanden tot bloemrijk hooiland.

Bij de uitvoering van het beleid voor de komende drie jaar zal STOF zich in eerste instantie vooral richten op de uitwerking van de ‘natuur’ doelstelling:

Weide-van-Terheide-Infographic-2